Menu:

Všechny chutě Španělska

Španělská kuchyně je bez nadsázky kuchyní mnoha chutí. Promítají se v ní vlivy nejrůznějších etnik a každá část Španělska je něčím specifická. Základem je čerstvé ovoce a zelenina, které nesmí na stole nikdy chybět. Z ovoce je to zejména ananas, pomeranče,limetky, citrony, broskve, mandarinky. Všechny druhy ovoce bývají používány na přípravu typického alkoholického nápoje, kterým je sangria. Samozřejmostí jsou také rajčata, papriky, česnek, cibule, olivy. Právě olivy mají velmi významnou pozici ve španělské gastronomii.

Španělsko jako olivová velmoc

Jestliže jste milovníkem kvalitního jídla a potrpíte si na vybrané, čerstvé suroviny, pak se určitě do Španělska vypravte. Zaručeně zde musíte ochutnat olivy, kterých se ve Španělsku pěstují stovky druhů. Kromě toho, že se olivy konzumují čerstvé, jsou hojně využívány také na výrobu olivového oleje, který je základem většiny pokrmů. Olivový olej se používá jak ve studené, tak teplé kuchyni. Můžete jej však také nalézt v koupelnách, jelikož olivový olej má blahodárné účinky na pleť. Budete-li si chtít koupit kvalitní olivový olej, pro jakékoliv použití, pak pátrejte po tom s označením extra virgin, jelikož to jsou olivové oleje nejvyšší kvality. Čerstvé olivy jsou ideálním doplňkem například k vínu, které ke Španělsku také neodmyslitelně patří.

Španělské vinařství

Historie španělského vinařství má tisíciletou tradici. Vinice jsou ve Španělsku takřka na každém kroku. Typická jsou vína červená, ve kterých se odráží španělský temperament. Mají nezaměnitelnou chuť a barvu. Ty nejkvalitnější zrají mnohdy i několik let v barikových sudech. Speciální jsou pak portská vína Old Porter, která si vás získají nejen svou podmanivou barvou, ale také lahodnou chutí. Portské víno, je víno dolihované a díky vyššímu obsahu zbytkového cukru má výrazně sladkou chuť.

31. 08. 2017